Pohjankartano Oulu Light Art – Heijasteita

Text only in Finnish at the moment:
Tapio Roseniuksen ja hänen työryhmänsä ehdotus Pohjankartanon julkisivuun on kineettinen, ajan kanssa elävä ja alati muuttuva valotaideteos. Teos hyödyntää sekä luonnonvaloa että keinovaloa. Teemoina ovat “Valon Aika” ja “Valon Liike”.

Valon Aika
Kun puhutaan ajan kontekstissa valosta ja pimeydestä ehkä luonnollisin niihin liittyvä vertaus on päivä ja yö. Mutta Oulussa ei voi puhua päivästä ja yöstä viitaten päivänvalon saatavuuteen tai yön pimeyteen. Yöllä kun voi olla valoisaa ja päivällä pilkkopimeää. Valon aika on irtaantunut yhteiskunnan rytmistä. Töihin ja kouluun mennään toisinaan pimeällä, nukkumaan vielä auringon paistaessa. Tätä ei tapahdu monessa kaupungissa, ei edes monessa kulttuurissa.

Valoteos reagoi oululaiseen valon ja pimeän aikaan. Se aktivoituu syksyn pimeinä iltoina ja talviaamuina. Tierna-aikana teos kytkeytyy Oulun kulttuuriin, kaamoksen aikana se elää ja liikkuu koko päivän.

Kesällä teos heijastaa pohjoista taivasta ja syttyy vain hetkeksi auringonlaskun ja nousun välillä. Kesällä valo on valkoista.
Syksy ja koulujen alku tuovat mukanaan värin. Valo muuttuu myös Pohjankartanon oman aikataulun mukaisesti. Se liittyy osaksi rakennuksen arkea. Lomilta takaisin tultaessa väri ja liike ovat muuttuneet. Lukukausien päättymiset juhlistetaan uudella ilmeellä.

Valon Liike
Liikkeen luovat, luonnollista liikettä imitoivat algoritmit ja taitelijan ohjelmoivat parametriset käskyt. Luontoa teos ei kuitenkaan pyri imitoimaan vaan hakee hyväksyttäviä luonnollisen tuntuisia liikesarjoja abstraktisti ja toistoa välttäen. Kuten valon väri, myös sen liike, elää ja muuttuu ajan kanssa. Arkiaamujen kiire ja kouluhulina aiheuttavat nopeatempoista , aaltomaista liikettä. Loppukesän myöhäisillat ovat rauhallista värettä.

Kompositio
Teoksen asettelu on tehty arkkitehti Kari Virran arkkitehtuurin ehdoilla ja sen jäsentelyä kunnioittaen. Kainuuntielle katsovan pääjulkisivun muodostaa kahden kuutiomaisen massan väliin painettu ikkunarivistö. Ikkunat ovat puolestaan asetellut kahteen tasoon sekä korkeus- että syvyyssuunnassa. Ne keventävät rakennusta visuaalisesti ja luovat selkeän sisäänkäynnin. Valotaideteos tulee osaksi ylintä, syvälle painettua ikkunarivistöä. Se näkyy kaukaa ,mutta häviää sisäänkäynnin kohdalla löytyäkseen uudelleen heijastuksena aulan sisältä. Teos toimii valon aikana pohjoista taivasta heijastavana ja pimeän aikana houkuttelevana ja muuttuvana valokollaasina.
Pohjoisesta tulevalla valolla on suuri merkitys taiteessa ja taiteen näkemisessä. Täydellinen epäsuora pohjoisen taivaan valo näkyy useiden mestarien vaikkapa hollantilaisen Jan Vermeerin maalauksissa. Ikkunapinnan reunaan lisätty peilimäinen kalvo heijastaa pohjoisen taivaan Pohjankartanossa kävijää kohti.

Int. / Ext.
Valaisimet asennetaan rakennuksen sisälle ikkunoiden taakse. Näin niiden huolto vähenee ja käyttöikä pitenee. Noin 100mm leveät peilikalvoliuskat asennetaan valaisimen eteen ikkunoiden ulkopintaan. Samaan kohtaan ikkunoiden sisäpintaan asennetaan hiekkapuhallettu lasijäljitelmäkalvo. Valaisimet positioidaan kalvojen taakse siten, että niiden valo heijastuu ensimmäisen kalvon kautta osittain rakennuksen sisälle. Kalvot estävät valaisimien näkyvyyden ulos, mutta päästävät valon läpi. Valoteos on siis selkeästi osa sekä rakennuksen julkisivua että sisä- aulaa. Se näkyy ongelmitta puidenkin välistä Kainuuntielle saakka ja heijastuu epäsuorasti kolmannesta kerroksesta sisälle, olematta häiritsevä.

Teknologia
Teos toteutetaan pitkäikäisellä ja energiaystävällisellä LED tekniikalla. Valaisimien ohjaukseen käytetään teolliseen käyttöön suunniteltua tietokonetta, jota ohjaa suunnittelijoiden ohjelmisto. LEDien oletettu polttoikä on noin 50000 tuntia, yhdistettynä valonohjausohjelmistoon tämä tarkoittaa käytännössä noin kahdentoista vuoden käyttöikää. LED valaisimet ovat standardi teknologiaa ja voidaan vaihtaa vaikuttamatta teoksen luonteeseen tai laatuun. Tietokoneen oletettu elinikä on 7 - 10 vuotta. Kone on myös vaihdettavissa ja ohjelmisto siirrettävissä tarpeen mukaan. Laitteistolle tulee valmistajan kautta kahden vuoden takuu jota voidaan pidentää huoltosopimuksen kautta viiteen tai kymmeneen vuoteen.
Teoksen sähkönkäyttö on sen kokoon (noin 51m2) nähden vähäistä. Normaalikäytössä se kuluttaa noin 500W (puolet vähemmän kuin kahvinkeitin...) mukaan laskien tietokoneen. Sähkönkulutuksen vuosi arvio perustuen 4400 tunnin vuotuiseen käyttöön on noin 2200kWh.

Credit:

Valoa Oulu
Added 18/11/2013

Videos by Valoa Oulu